Powered By Blogger

Позив за акцију помоћ злостављанима на раду и у вези рада

Добро дошли на сајт У.Г.НО Мобинг Србија. Помажемо злостављенима на раду,како кроз групу за оснаживање,помоћ адвоката удружења. Пратимо по захтеву жртве мобинга као јавност суђења која се одржавају пред општинским судовима у Моравичком округу. С.О.С телефон удружења је 064/2329198 Жиро рачун 245-70072-17 АГРО БАНКА Чачак Јавите се нашем Антимобинг тиму

понедељак, 25. јул 2011.

it tim no mobing cacak

ČAČAK 20. 11. 2010

Press

Tražio isplatu prekovremenih sati, pa dobio otkaz

Nikola Bubanja dobio je otkaz iz preduzeća „Kafateks", jer je, kako kaže, odbio da besplatno radi više od osam sati. Nikola, koji je u toj firmi zaposlen više od sedam godina, tvrdi da je nedeljno radio i duplo više nego što je predviđeno ugovorom o radu, a da mu nikada za to nije bio plaćen ni dinar.

Bubanja je najavio tužbu protiv vlasnika „Kafateksa" zbog nezakonitog otkaza, a za pomoć i zaštitu obratio se inspekciji i Udruženju „No mobing".

- Radio sam u proseku po 12 sati dnevno, a kući se nisam vratio nikada pre pet po podne. Umesto 40, radio sam po 70-80 sati nedeljno. Iako sam prema ugovoru o radu raspoređen za vozača sa osmočasovnim radnim vremenom, radim uglavnom u proizvodnji, i to, kako gazda kaže, „dok ima posla". Odnedavno nam je i svaka subota radna, ali nije plaćena. Kada sam pre nekoliko dana tražio da mi plati prekovremeni rad, sin vlasnice Vukosav Raković mi je prvo rekao da će mi to platiti na kraju godine, a onda mi je uručio rešenje o otkazu! Obrazloženje je bilo da sam napravio disciplinsku grešku i da sam odbio posao koji je navodno trebalo da uradim?! Nikada nisam bežao od posla - kaže Bubanja, otac osmomesečne bebe. Njegova supruga, koja je bez posla, uskoro treba opet da se porodi.

Vukosav Raković, direktor „Kafateksa", tvrdi da radnici nemaju prekovremenih sati, ali potvrđuje da je Nikola Bubanja dobio otkaz jer je odbio da radi posle 15 časova.

- U toku leta nemamo mnogo posla, tako da radnici ne rade, ali primaju celu platu. Zato kada je sezona rade više. Radnici primaju platu redovno i ne znam šta je tu sporno, jer se radi o preraspodeli radnog vremena. Sada smo zbog zahteva proizvodnje uveli radno vreme od 11 do 19 i Bubanja je odbio da radi - rekao nam je Raković.

Sekretar čačanskog Udruženja „No mobing" Milan Jovanović kaže da se za dve godine postojanja više od 270 radnika obratilo udruženju za pomoć.

- U Čačku je veoma malo onih koji plaćaju radnike redovno. Zakon je na strani radnika najvećim delom, ali se ne sprovodi. Imali smo nedavno slučaj radnika koji je bukvalno radio 36 sati neprekidno, a kada je pao i povredio se, gazda je otišao sa njim kod doktora, tako da je radnik morao da kaže da se povredio kod kuće. Radi se o dobrostojećem gazdi, koji, s druge strane, isplaćuje radnicima minimalac od 14.000 dinara - navodi Jovanović.
On dodaje da je najveći problem što radnici u Srbiji i ne znaju svoja prava.

V. Trtović

Нема коментара:

Постави коментар